Nasze odmiany

Ontario

Jedna z najlepszych odmian do uprawy dekoracyjnej. Nadaje się do okrywania altan. 

Pora dojrzewania owoców: 
wczesna tj. 11-20.09 

Plenność krzewów: 
średnia 

Owoce: 
Grona średniej wielkości, stożkowato – cylindryczne, lekko zwarte. Jagody średniej wielkości do dużych, kuliste, jasnozielone.

Mrozoodporność: 
– 30 st. C

Odporność na choroby: 
dość odporna na choroby grzybowe

Lidia

W smaku przypominająca truskawki.

Pora dojrzewania owoców: 
średnio wczesna, tj. 21-30.09

Plenność krzewów: 
wysoka pod warunkiem przestrzennego formowania krzewów

Owoce: 
Grona średniej wielkości, cylindryczne, lekko zwarte. Jagody średniej wielkości do dużych, kuliste, różowe.

Mrozoodporność: 
– 31 st. C

Odporność na choroby: 
dość odporna na choroby grzybowe

Fredonia

Bardzo smaczna i prosta w uprawie, o intensywnym zapachu.

Pora dojrzewania owoców: 
średnio – wczesna, tj. zazwyczaj w trzeciej dekadzie września.

Plenność krzewów: 
średnia do dużej (preferowane długie cięcie)

Owoce: 
Grona średnie, stożkowate, lekko zwarte. Jagody średnie do dużych, czarno purpurowe, kulisto-elipsoidalne. Miąższ galaretowaty, słodki, o smaku i aromacie typu Labrusca.

Mrozoodporność: 
– 32 st. C

Odporność na choroby: 
wysoka

Venus

Dobra odmiana o smacznych i aromatycznych owocach. Bezpestkowa lub z niezauważalnymi przy jedzeniu pestkami. Na jesień liście przebarwiają się na kolor czerwony.

Pora dojrzewania owoców: 
wczesna tj. przeważnie w połowie września

Plenność krzewów: 
średnia

Owoce: 
Grona średniej wielkości do dużych, cylindryczno – stożkowe, średnio zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste, granatowe. Miąższ średnio zwarty, o słabym muszkatowym aromacie.

Mrozoodporność: 
– 24 st. C

Odporność na choroby: 
średnia (ryzyko chorób grzybowych w bardzo mokrych latach)

Iza

Odmiana szczególnie polecenia dla amatorów z powodu bardzo smacznych i soczystych owoców, łatwa w uprawie.

Pora dojrzewania owoców: 
bardzo wczesna, tj. około polowy sierpnia

Plenność krzewów: 
wysoka

Owoce: 
Grona średniej wielkości do dużych. Jagody średniej wielkości do dużych, żółte, kuliste, słodkie.

Mrozoodporność: 
– 26 st. C

Odporność na choroby: 
średnia

Reyon de Noir

Odmiana bardzo plenna, bardzo odporna na choroby grzybowe.

Pora dojrzewania owoców: 
średnio–wczesna, tj. koniec września

Plenność krzewów: 
wysoka

Owoce: 
Grona średniej wielkości, cylindryczne. Jagody średnie, kuliste, koloru czarno – fioletowego.

Mrozoodporność: 
– 32 st. C

Odporność na choroby: 
zupełna


Alden

Bardzo smaczny, chrupiący, nadający się zarówno bezpośrednio do jedzenia jak i na aromatyczne wino.

Pora dojrzewania owoców: 
późna, tj. 1-10.10

Plenność krzewów: 
wysoka przy dłuższym cięciu

Owoce: 
Grona średniej wielkości do dużych, luźne. Jagody duże, aromatyczne, smaczne o kolorze różowym.

Mrozoodporność: 
– 25 st. C

Odporność na choroby: 
zupełna