
Ontario
Jedna z najlepszych odmian do uprawy dekoracyjnej. Nadaje się do okrywania altan.
Pora dojrzewania owoców:
wczesna tj. 11-20.09
Plenność krzewów:
średnia
Owoce:
Grona średniej wielkości, stożkowato – cylindryczne, lekko zwarte. Jagody średniej wielkości do dużych, kuliste, jasnozielone.
Mrozoodporność:
– 30 st. C
Odporność na choroby:
dość odporna na choroby grzybowe

Lidia
W smaku przypominająca truskawki.
Pora dojrzewania owoców:
średnio wczesna, tj. 21-30.09
Plenność krzewów:
wysoka pod warunkiem przestrzennego formowania krzewów
Owoce:
Grona średniej wielkości, cylindryczne, lekko zwarte. Jagody średniej wielkości do dużych, kuliste, różowe.
Mrozoodporność:
– 31 st. C
Odporność na choroby:
dość odporna na choroby grzybowe

Fredonia
Bardzo smaczna i prosta w uprawie, o intensywnym zapachu.
Pora dojrzewania owoców:
średnio – wczesna, tj. zazwyczaj w trzeciej dekadzie września.
Plenność krzewów:
średnia do dużej (preferowane długie cięcie)
Owoce:
Grona średnie, stożkowate, lekko zwarte. Jagody średnie do dużych, czarno purpurowe, kulisto-elipsoidalne. Miąższ galaretowaty, słodki, o smaku i aromacie typu Labrusca.
Mrozoodporność:
– 32 st. C
Odporność na choroby:
wysoka
Venus
Dobra odmiana o smacznych i aromatycznych owocach. Bezpestkowa lub z niezauważalnymi przy jedzeniu pestkami. Na jesień liście przebarwiają się na kolor czerwony.
Pora dojrzewania owoców:
wczesna tj. przeważnie w połowie września
Plenność krzewów:
średnia
Owoce:
Grona średniej wielkości do dużych, cylindryczno – stożkowe, średnio zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste, granatowe. Miąższ średnio zwarty, o słabym muszkatowym aromacie.
Mrozoodporność:
– 24 st. C
Odporność na choroby:
średnia (ryzyko chorób grzybowych w bardzo mokrych latach)

Iza
Odmiana szczególnie polecenia dla amatorów z powodu bardzo smacznych i soczystych owoców, łatwa w uprawie.
Pora dojrzewania owoców:
bardzo wczesna, tj. około polowy sierpnia
Plenność krzewów:
wysoka
Owoce:
Grona średniej wielkości do dużych. Jagody średniej wielkości do dużych, żółte, kuliste, słodkie.
Mrozoodporność:
– 26 st. C
Odporność na choroby:
średnia
Reyon de Noir
Odmiana bardzo plenna, bardzo odporna na choroby grzybowe.
Pora dojrzewania owoców:
średnio–wczesna, tj. koniec września
Plenność krzewów:
wysoka
Owoce:
Grona średniej wielkości, cylindryczne. Jagody średnie, kuliste, koloru czarno – fioletowego.
Mrozoodporność:
– 32 st. C
Odporność na choroby:
zupełna

Alden
Bardzo smaczny, chrupiący, nadający się zarówno bezpośrednio do jedzenia jak i na aromatyczne wino.
Pora dojrzewania owoców:
późna, tj. 1-10.10
Plenność krzewów:
wysoka przy dłuższym cięciu
Owoce:
Grona średniej wielkości do dużych, luźne. Jagody duże, aromatyczne, smaczne o kolorze różowym.
Mrozoodporność:
– 25 st. C
Odporność na choroby:
zupełna